Shiatsu

by Nieneke Dam

Wat is shiatsu?

Het is een Japanse behandelwijze, die zijn oorsprong heeft in de eeuwenoude kennis en ervaring van de Traditionele Chinese Geneeswijze.

Shiatsu betekend letterlijk: vinger -(Shi) druk (atsu).

Het is een vorm van manuele therapie, waarbij de Shiatsutherapeut alleen gebruik maakt van zijn/haar handpalmen, duimen en vingers en eventueel ellebogen, knie of voet.

In de oosterse zienswijze gaan ze er van uit dat al het leven uit energie bestaat. Bij de gezonde mens zijn deze in balans. Bij ziekte en stress raakt deze energie in onbalans.

Het lichaam en de geest wordt als één geheel gezien en Shiatsu zorgt voor een natuurlijke stimulatie van het genezingsproces.

Door bepaalde punten op de energiebanen (meridianen) van het lichaam te masseren, worden de bijbehorende organen behandeld, evenals de dichtbij gelegen zenuw- en bloedbanen en laten de energiestromen weer vloeiend lopen.  

De therapeut krijgt bovendien een beeld( diagnose) waar de blokkades zitten en welke organen erbij betrokken zijn. Deze diagnose is belangrijk om de oorzaken van de verstoring op te sporen.

Naast de meridiaanbehandeling door vingerdruk , kan de therapeut door middel van strekkingen, wrijven en mobiliseren van de gewrichten ook blokkades opheffen in het lichaam.

Shiatsu is geschikt voor alle leeftijden

Foto volgt

Praktische gegevens:

De behandelingen van shiatsu worden gegeven op een futon. Dit is een Japanse katoenen matras.  Mocht het liggen op de futon een probleem vormen, ik heb ook een behandelstoel en een behandeltafel.

 

Er wordt geen olie gebruikt, dus u kunt uw kleding aanhouden. Het is wel belangrijk dat het makkelijk zittende kleding is. Denk hierbij aan soepele stof zoals bijvoorbeeld joggingstof en geen stugge, dikke stoffen zoals spijkerstof. Bovendien mag de kleding niet knellen. Riemen, gespen, harde knopen en dergelijke liggen niet zo lekker.

Meridianen:

Het lichaam van de mens heeft een netwerk van verschillende energiebanen die meridianen genoemd worden. Hier stroomt energie door (Ki of levenskracht). Elke meridiaan heeft zijn eigen verloop en is verbonden met de functie van de interne organen.

Tevens zijn emoties verbonden aan de meridianen en kunnen dus ook voor verstoringen zorgen.

Praktijk Daya - Nieneke Dam

Scholtinkstraat 29

7581 GG  Losser

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Maandag - Donderdag: 9.00u - 17.00u  /  info@dayadam.nl

  • Facebook Basic Black

© 2019 by Praktijk Daya. Proudly created with Wix.com