Mijn behandelmethoden

Acupunctuur Praktijk Losser
Acupunctuur
Acupunctuur Praktijk Losser
Ooracupunctuur
Acupunctuur Praktijk Losser
Moxa
Acupunctuur Praktijk Losser
Cupping
Acupunctuur Praktijk Losser
Voeding

Acupunctuur

Acupunctuur behandelt het hele lichaam van je kruin tot je teen. Het wordt ingezet om de balans in het lichaam te herstellen en het haalt de blokkades weg. Dit om te genezen of als dat niet haalbaar is, de situatie te verlichten.
Een behandeling zorgt ervoor dat je je beter kunt focussen en concentreren, dit doordat stress wordt verminderd en de slaapkwaliteit positief wordt beïnvloedt.
Daarnaast wordt het zelf genezend vermogen gestimuleerd, waardoor je eerder hersteld van een lichte ziekte of vermoeidheid.
Natuurlijk is acupunctuur niet het antwoord op alles, maar het is wel fantastisch inzetbaar om het best haalbare voor die situatie te bereiken. Bijvoorbeeld verlichting van pijn om je dagelijkse leven weer draagbaar te maken.

Acupunctuur Praktijk Losser

Klachten die vaak behandeld worden met acupunctuur zijn: 

 • Pijnklachten:  denk hierbij aan; rugpijn (o.a. spit); klachten van armen, schouders, heupen en benen; reuma en atrose; maagpijn; hoofdpijn; zenuwstelselpijn zoals ischias, gordelroos, aangezichtspijn of verlamming; daarnaast kan het de pijngrens verhogen.
 • Gynaecologische problemen, denk hierbij aan; PMS; misselijkheid; buikpijn; verstoorde cyclus of overgangsklachten.
 • Stressklachten: Slecht slapen; je angstig of onrustig voelen; weinig moed, doorzettingsvermogen of zelfvertrouwen hebben.  
 • Luchtwegproblemen
 • Darmproblemen 
 • Vermoeidheidsklachten
 • Allergieën.

Daarnaast draagt acupunctuur positief bij aan:

 • Weerstandverhoging
 • Fitter voelen: Lekkerder in je vel zitten

 

Bovenstaande is niet alles omvattend maar geeft de grote verscheidenheid van acupunctuur toepassingen weer.

Eerste resultaten:
Over het algemeen is na een behandeling van 3-4 het merkbaar dat de symptomen verminderen en dat de behandeling aanslaat. 
Er vind een eerste verandering plaats, klachten veranderen of de pijn is minder intens geworden.
Indien dit niet gebeurd, wordt het behandelplan aangepast.

Behandelingsduur
Bij chronische klachten zijn er gemiddeld 8-12 behandelingen nodig.
Daarnaast is het mogelijk om, wanneer daar behoefte aan is, je energieniveau op te frissen en zo je systeem aan te sterken.
Let op: Over het algemeen heeft het lichaam even tijd nodig om te herstellen en te genezen.

Doorlooptijd

De tijd tussen behandelingen hangt af van de aard van de aandoening, bij acute aandoeningen wordt een korte tussenpose geadviseerd dan bij chronische aandoeningen.

Acupunctuur is een veilige natuurlijke therapie en heeft nagenoeg geen bijwerkingen. Het is een behandel methode waarbij dunne naaldjes in acupunctuurpunten worden gezet. Deze punten bevinden zich op de meridianen (een soort energiestroompjes waardoor de energie verspreid wordt door het lichaam). Klik hier voor meer informatie over meridianen en Qi.

 • Door de manier waarop de naaldjes worden gezet, kun je de energiestroom ook wel Qi genoemd, van de meridiaan beïnvloeden. Een energieblokkade in de meridiaan kan zo verdwijnen.
 • De organen zullen zo ondersteund worden in hun werking en er ontstaat een gezonde balans waardoor het lichaam weer kan herstellen.
 • De naalden blijven ongeveer 25 minuten inwerken. Ondertussen lig je heerlijk ontspannen, eventueel met een zacht muziekje aan, zodat de behandeling goed kan inwerken.
 • Een groot deel van de acupunctuurpunten zijn te vinden als een soort holte onder de huid. Ze bevinden zich bij ieder mens ongeveer op de zelfde plek. Waar te weinig energie (Qi) is kan deze weer aangevuld worden, teveel energie verspreidt worden, of de kwaliteit van de energie worden verbeterd.
 • Naast acupunctuur, kan ik ook de punten masseren (acupressuur) om de behandeling te versterken, maar ook als therapie zelf.
Na een acupunctuur behandeling kan je lichaam een reactie laten zien. In een kort durende periode kan je je even vermoeid(er) voelen, een beetje duizelig zijn, tijdelijk intensievere symptomen of een huilbui ervaren. Dit is een goed teken en laat zien dat het herstelproces begonnen is. Je kan dit bij me aangeven en we beoordelen samen of er nog iets aanvullends gedaan moet worden. Mijn advies is om niet meteen na een behandeling een inspannende of stressvolle activiteit uit te voeren, daarnaast is het goed even te matigen met alcohol of andere belastende factoren. Gedurende deze rust van je lijf, kan de behandeling beter doorwerken.
Acupunctuur Praktijk Losser

Ooracupunctuur

Oor acupunctuur is een andere vorm van Traditionele Chinese Geneeskunde.

Op de oorschelp zijn punten te vinden die via de hersenen en het centrale zenuwstelsel verbonden zijn met bepaalde delen van het lichaam. Met heel dunne naaldjes worden deze punten geprikkeld en blijven 20 – 30 minuten in het oor. Je hebt misschien wel eens gemerkt hoe sensitief en gevoelig je oren zijn als ze aangeraakt worden.

Deze behandeling is in te zetten om lichamelijke en psychische klachten te behandelen. 
Ik gebruik deze techniek vooral ter ondersteuningen van andere therapieën. Zo kan het elkaar goed versterken.

De oor acupunctuur kan goed helpen bij o.a. verschillende soorten pijn, stoppen met roken, slaapproblemen, gemoedstoestand en ter aanvulling bij rugklachten of ter ondersteuning bij het afvallen.

Het kan zijn dat er verblijfsnaaldjes of korreltjes aangebracht worden (Deze zijn zo klein, dat je ze niet voelt zitten). Zo kun je zelf op die manier nog enkele dagen, de belangrijkste punten stimuleren en zal het effect nog iets groter zijn. 

Moxa

Moxa is een mooie behandelmethode die ingezet wordt als er sprake is van kou in je lichaam. 
Moxa is gedroogde bijvoet die aangestoken wordt, op 1 centimeter boven de huid wordt gehouden en zorgt voor een prettige warmte die tot diep in het lichaam doordringt. Je kunt het vergelijken met een lamp met infrarode werking. 


Dit kan in de vorm van een soort opgerolde sigaar evenals als een gevormd bolletje die boven op een acupunctuur naald wordt geplaatst.

Het zorgt ervoor dat de energie gaat stromen en door de warmte wordt verspreid. Je voelt de warmte goed en deze blijft een tijdje na de behandeling nog voelbaar. Het versterkt je energie en geeft ontspanning.

Acupunctuur Twente cuppen cupping

Cupping

Cupping is een behandelwijze waarbij glazen cups worden ingezet. De cups worden heel kort verwarmd door een vlam en vervolgens snel op de huid worden gezet. Zo ontstaat er een vacuüm op de huid. Afhankelijk van de klacht worden de cups verplaatst (bijvoorbeeld bij rugspierklachten), of blijven ze even op deze plek staan (bij plaatselijke klachten).


Met deze behandeling ontstaat er een beter doorbloeding in het weefsel, de spieren en de huid. De mogelijke afvalstoffen die zich daar hebben opgehoopt, kunnen hierdoor makkelijker worden afgevoerd door het lichaam. Dat geeft ontspanning en de pijnklachten verdwijnen of verbeteren.
Het is heel fijne behandeling voor pijnklachten van bijvoorbeeld de rug, schouders en nek of bovenbenen.

Er zijn ook vacuüm cups beschikbaar die je niet verwarmd. Daarbij ontstaat een vacuüm als je in een soort ballonnetje knijpt. Het geeft een zelfde effect en wordt vooral toegepast op plaatsen waar je geen vuur cup kunt gebruiken, of waar je juist geen warmte toe wilt voegen. 

Quasha

Quasha is een techniek waarbij je schraapt met een plat stukje jadesteen over de rug, of tussen de ribben. De huid gaat dan verkleuren op die plaats wat zorgt voor een betere doorbloeding. De kou wordt aangepakt en de afvalstoffen die daar opgehoopt zitten losgemaakt. Je hebt snel resultaat en het is pijnloos.

Je kan Quasha o.a. inzetten als er sprake is van grieperig gevoel, een kou gevat waardoor een stijve de rug of stijve nek is ontstaan of bij steeds terugkerende blaasontsteking. Het is ook een mooie techniek om op kinderen toe te passen. 

Acupunctuur Praktijk Losser

Voeding

Wat je eet is erg belangrijk omdat voedsel zorgt voor de energie en bloed opbouw van je lichaam. De voeding neem ik altijd mee in de diagnose en de behandeling.
Niet ieder voedsel is goed voor iedereen. Soms is het nodig dat je anders gaat eten, zodat je lichaam de belangrijke stoffen eruit kan halen die goed specifiek nodig zijn voor jouw lichaam.

Ben je heel kouwelijk bijvoorbeeld, dan is voeding die verkoelend werkt zoals rauwkost geen verstandige keuze voor jou. Je spijsverteringsysteem koelt dan nog verder af. Het zal harder moeten werken om jou warm te houden. Voor een goede vertering heb je dan juist warmte nodig. Verwarmde voeding helpt jouw spijsvertering waardoor je je vervolgens beter gaat voelen.

Ik kijk met je mee naar de voedingstoffen die je nuttigt, hetgeen je erbij drinkt, de kwaliteit van het eten, wat je kunt verdragen en wat niet, maar ook bijvoorbeeld naar het tijdstip waarop je eet. Ook hoe vervolgens je vertering verloopt nemen we door, heb je bijvoorbeeld veel buikpijn na of voor het eten. Daarnaast bekijken we ook naar de omstandigheden: Moet het eten even vlug tussendoor bijvoorbeeld. Regelmatig en rustig eten is echt belangrijk. 

Veelgestelde vragen

Doormiddel van een intake ontdekken we welke werkwijzen mogelijk bij jou passen.

Soms ontstaat door ongelukken waarbij je gewond raakt, maar ook emoties zoals verdriet of boosheid, frustraties waarbij er veel stress en spanning aanwezig is, te hoge werkdruk, problemen met relaties… dat de energie in het lichaam niet goed meer door de meridianen stroomt. Een blokkade kan dan ontstaan in een meridiaan.

 • Bij acupunctuur worden er meerdere steriele naaldjes gebruikt bij een behandeling en deze blijven dan een tijdje zitten. Ze hebben invloed via de meridianen op het  energiesysteem in het lichaam.
 • Bij dry needling wordt 1 naaldje gebruikt om meerdere keren een kort prikje te geven op de te behandelende spier zodat deze gaat ontspannen. Deze wordt niet toegepast op de meridianen en acupunctuurpunten en hebben geen invloed op het energiesysteem via de meridianen. Deze techniek gebruik ik zelf niet.
Acupunctuur praktijk Daya Losser Twente Overijssel

Klanten die jou voor gingen

Er zijn te weinig woorden om in een paar zinnen te kunnen beschrijven wat Nieneke mij heeft gebracht.

Ik gun iedereen de gesprekken die ik met haar heb. Ze maakt je een sterker en krachtiger persoon door te leren luisteren naar je gevoel en te leven naar je doel hier op aarde. Met haar liefdevolle energie en de vele kennis die ze in zich heeft, heeft zij mij als mens laten groeien en daar ben ik haar voor altijd dankbaar voor!

– Merle, 25 jaar

Mijn ervaringen met Praktijk Daya zijn uitstekend! Nieneke Dam is een erg hartelijke en betrokken vrouw, waarbij je je meteen op je gemak voelt.

Zij beheerst verschillende technieken, is breed geschoold (zowel in de westerse als oosterse geneeswijzen) en beschikt daarnaast nog eens over een zeer grote intuïtie. Ze voelt perfect aan waar je behoefte aan hebt. Tevens geeft ze altijd erg nuttige tips waar je echt wat mee kunt! Ik vind Nieneke erg professioneel en ervaren.

– Miriam 50 jaar 

De ooracupunctuur behandelingen zijn heel prettig en ontspannend.

Ik vind het altijd fijn om naar Nieneke te gaan. Ze is een fantastische therapeut, echt een gevoelsmens!

– Evelien, 39 jaar

Afspraak plannen